Seni Seviyorum Noel Baba!

Bu gece Noel Gecesi olacak. Bizim ülkemizde bilinen veya kutlanmaya çalışılanın aksine Noel Gecesi yılbaşına denk gelmiyor, Noel Baba yılbaşı gecesi bacalardan girip hediye dağıtmıyor. Peki ama nedir bu Noel? Hepimizin duygu dünyasında ne tür karşılıkları var? İyi tamam Hz. İsa’nın doğum günü de diğer peygamberlerin doğum gününün günlük hayatımıza böylesine bir etkisi yokken niçin Hz İsa’nın doğum günü hepimizi böylesine etkiliyor. Niçin bir kısmımız bu kutlamadan böylesine nefret ederken, diğer bir kısmımız büyük bir hayranlıkla dâhil olmaya çalışıyoruz?

Noel’in şüphesiz herkes için başka bir anlamı var ama benim gibi Almanya’da doğmuşlar için bambaşka. İlk defa ne zaman hayatıma girdi Noel Baba hiç hatırlamıyorum ama ilk defa onu sevdiğim için suçluluk duyduğumu dün gibi hatırlıyorum. Artık anaokuluna başlamış Müslümanlıkla Hıristiyanlığın bambaşka dinler olduğu ayırımına varmıştım. Annemle çarşıya çıkmıştık bana doğru hemen tatlı, güler yüzlü, tonton bir Noel Baba (Almanların deyimiyle Nikolaus) geldi. Elindeki kocaman çuvaldan hediye çıkardı, ben hemen dönüp annemin yüzüne baktım, bu hediyeyi almamalıydım ne de olsa o bizden biri değildi. Annem al kızım al hediye bu elbette kabul edilir dedi. Kalbime nasıl tatlı bir sıcaklık yayıldı o anda anlatamam, aynı mutluluğu o anda Noel Baba’nın gözlerinde de gördüğümü düşünürüm hâlâ, o da beni bir Müslüman çocuğu olduğum için ayırmamış hediyelerinden cömertçe vermişti. Sonra annem bana bunun bir gelenek olduğundan hediyeleşmenin bizim inancımızda da çok sevap olduğundan falan bahsetti. Yaşasın dedim kendi kendime Noel Baba’yı sevebilirdim, bunun bir günahı yoktu. Bundan sonra da hep Noel Babaları sevmeye devam ettim. Ayrıca derslerde anlatılan havari hikâyelerini de çok severdim zaten oldukça dindar bir ailenin içinde yetişmiştim, inanmak mutluluk demekti. Ailemden bu konuda hiçbir baskı görmedim ama bu sayede hiçbir zaman da Hıristiyan gibi görünmeye çalışmadım. Ama içimde hep o Almanya’nın güzel Noel günlerinin özlemi kaldı, rengarenk süslenmiş sokaklarında gezinmek, Noel pazarlarındaki çöreklerden, tatlılardan yemek… Hala instagram storylerinde en çok Almanya sokakları paylaşanları takip ediyorum ve mutlu oluyorum. (her ne kadar bu yıl çok sönük olsa da )

Öte yandan Noel’i böylesine seven bir insan olarak, bizim ülkemizdeki yılbaşı kutlama adı altında bütün Noel geleneklerini yerine getirme çabasını anlamakta da zorlanıyorum. Neydi Noel’i bu kadar özenilesi kılan? Elbette ki rengarenk süslemeleri ve müthiş satış, pazarlama stratejileri. Peki ama neden bu kadar kopyala yapıştır bir toplumuz? Herkes ağacına yılbaşı ağacı dediğine göre kimsenin derdi Hıristiyan olmak değil. Bazen tüm toplumca kötü replikalar gibi olduğumuzu düşünüyorum. Oradan birebir kopyalıyoruz ama bize uymuyor ama kendimize özel de bir şeyler var edemiyoruz.

Peki biraz da içinden geldiğim kesimi de eleştireyim, bu yoğun özenti halinde bizdeki sunulan din anlayışının da bir etkisi yok mu? Dini törenlerin büyük çoğunluğu pek çok çocuk için eziyet mesela (hatta bazen büyükler için de), onların kafalarındaki Noel Baba olsa olsa gergin bir cami hocası. Peki ya güzelleştirilebilecek dini günler? Ramazan, 30 gün boyunca annelerin temizlik yapıp gelecek misafirler için kendilerini heder ettikleri bir dönem. Bayram yemekleri deseniz git gide yok olmaya yüz tutuyor çünkü kimse mükemmel evlerinde kalabalık misafirler ve sofralar istemiyor.  Zaten çocuklar için yapılan özel hazırlıklar sünnet töreni ve bir sürü büyüğün davet edildiği doğum günlerinden daha ileri gitmiyor.

Hal böyle olunca insanlar rengarenk ışıl ışıl süslenmiş evlere, birbirine değer verilerek alınan hediyelere özeniyor. Oysa hepimiz biliyoruz ki bu gün ki Noel geleneklerinin büyük çoğunluğu Hz. İsa döneminden kalma değil sonradan uydurulmuş veya sevdirmek adına dâhil edilmiş etkinlikler. Peki ama bizde niye din adına yapılan şeyler insanları sürekli dinden uzaklaştırmaktan öte gidemiyor? Bizler de bu uğurda niye çaba sarfetmiyoruz?

Şahika Can AKIN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir